19 května 2013

ÚSPĚŠNĚ PROTI STRESU - 1.


ÚSPĚŠNĚ PROTI STRESU

(Pokud se Vám text zobrazuje nesprávně, otevřete si jej zde.)

Stres zná každý - od žen v domácnosti (hyperaktivní děti...), přes zaměstnance, manažery až po žáky školou povinné. Dnešní doba vyžaduje neustále vyšší výkony a všechno se točí rychleji. Žijeme mnohonásobně hektičtěji než před několika lety. A kdo z nás to může změnit? Nikdo!
Měli bychom si sami sebe všímat a poznat, kdy je naše tělo vystaveno stresu. Pak se totiž můžeme bránit.

ALE JAK?

Odpověď lékařů - odborníků je: UŽÍVEJTE MIKROŽIVINY!
Když svému tělu budeme dodávat určité rostlinné látky, vitamíny a minerály, podpoříme ho v jeho boji se stresem a současně mu umožníme produkovat nezbytnou novou energii. Tak zmírníme následky stresu na svém zdraví a současně se lépe vypořádáme se stresovými situacemi.

KAŽDÝ DRUHÝ ČLOVĚK TRPÍ STRESEM

Řada studií včetně WHO popisuje stres jako jeden z největších problému 21. století.
Příčiny jsou různé:
  • mnohonásobné přetížení (multitasking)
  • neustálý tlak na termíny a výkon
  • neustálé vyrušování během pracovních povinností
  • monotónní jednotvárná práce a další
To všechno vede k tomu, že pociťujeme stále větší stres. Také studie o stresu mluví jasně: stres se týká každé věkové skupiny. Ať jde o ženu v domácnosti, ctižádostivého mladého manažera nebo fyzicky pracujícího člověka - všechny skupiny trpí stresem více než před několika málo lety. Nejvíce postižené jsou věkové skupiny od 25 do 54 let.

CO SE DĚJE S NAŠÍM TĚLEM, KDYŽ JSME VE STRESU?

Stres nelze zaměňovat za psychické problémy. Kdo jednou zažil stres, ví, že postihuje nejen psychiku, ale také tělo. Každá stresová situace - a je jedno, zda trvá krátce nebo dlouhodobě - rozhodujícím způsobem ovlivňuje náš metabolismus a naše tělesné pochody.

Naše tělo funguje jako elektrárna.
Představte si, že naše tělo funguje jako elektrárna, která neustále vyrábí energii (na rozdíl od skutečné elektrárny ji nelze odstavit). Jako při každé výrobě, také zde vzniká kromě cíleně generovaného produktu také odpad, v tomto případě škodlivé látky. Když elektrárna pracuje normálně, dokáže škodlivé látky rozložit a změnit je na neškodné. Když ale bude neustále pracovat na nejvyšší výkon, škodlivých látek se nahromadí více, než dokáže zpracovat  A proto svůj výkon sníží.

VÍTE ŽE...?


...NAŠE TĚLO NENÍ PRO DNEŠNÍ STÁLE SE ZVYŠUJÍCÍ POŽADAVKY GENETICKY NASTAVENO?

Evoluce potřebovala tisíce let, aby se geny přizpůsobily životním podmínkám. Náš výkon se kdysi omezoval na pár hodin, na dobu slunečního svitu. Náš mozek a naše tělo jsou geneticky přizpůsobeny na velmi jednoduchý život. Jsme nastaveni na tehdejší přežití, což znamená "potravu + obranu"
Naše tělo je proto schopno nám krátkodobě poskytnout hodně adrenalinu, abychom byli schopni podat nadprůměrný fyzický výkon. To se ale děje na úkor jiných tělesných funkcí, obzvláště pak když k tomu dochází pravidelně a dlouhodobě. Zejména imunitní systém a trávicí soustava jsou opomíjeny, což vysvětluje, proč ve stresových situacích tak často podlehneme nemoci, nebo trpíme trávicími potížemi. Náš imunitní a trávicí systém jsou permanentně nedostatečně zásobeny.
Ve stresových situacích musejí elektrárny v našich buňkách - tzv. mitochondrie - produkovat mnohonásobně více energie, než při běžném zatížení. V důsledku toho vzniká jako vedlejší produkt při výrobě energie také značně více odpadních látek. 
Tyto odpadní látky se nazývají VOLNÉ RADIKÁLY. Při běžném zatížení dokáže tělo volné radikály rychle zcela neutralizovat. Když je ale vystaveno stresu, počet volných radikálů stoupá, a tělo je už nedokáže neutralizovat všechny.
Když nejsou volné radikály neutralizovány  začnou napadat buňky vlastního těla. Poškozené buňky pak nejsou schopny produkovat energii. Trvá-li tento stav delší dobu, může mít pro organismus nezvratné následky.

DŮSLEDKY NA NÁŠ FYZICKÝ I DUŠEVNÍ VÝKON:

  • produkce enrgie klesá
  • jsme rychleji unaveni, vyčerpáni                                        
  • nedokážeme se dobře koncentrovat                    
  • vyrábíme chyby
  • dochází ke zdravotním potížím

V detailu to vypadá následovně:

Tělo při běžném zatížení:   v normálních podmínkách produkují mitichondrie v našich buňkách jak energii, tak odpad - tzv. volné radikály. Antioxidanty ale odpad rychle a zcela rozloží. Odpadní látky, vznikající při výrobě energie - volné radikály - jsou při běžném zatížení rychle  odbourávány.

Tělo při stresu:    buňky vystavené stresu musí vyrábět stále více energie, přičemž vzniká také více odpadních látek, které tělo již nedokáže všechny rozložit. Volné radikály pak napdají buňky. Ty pak nedokáží vyrábět tolik energie, nebo zcela odumírají (oxidační stres).

Žádné komentáře:

Okomentovat