01 února 2013

Léčba přírodními produkty.


S potravinovými doplňky se roztrhl pytel.
A nejedna reklama jim přisuzuje léčebné účinky. To je trochu problém, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé pokud to nemáme vyzkoušené, nevíme, zda to může být pravda. Víme, jak se dnes dělá reklama a mnohdy je na hraně nebo je přímo klamavá. Tím druhým důvodem je legislativa. Všichni dobře víme, že bylinné čaje mají léčivé účinky. A také další medikamenty od matky přírody. Tady nám ovšem EU trochu zamíchala kartami, když vydala nařízení EU 1924/2006, kterým jasně zakazuje jakkoli prezentovat přírodní produkty za léčiva nebo jim přisuzovat léčivé účinky. Takže "babky kořenářky" mějte se na pozoru co říkáte!
Já bych však rád zmínil ještě další rozměr oblasti, která se stále více dostává do podvědomí lidí - tedy oblasti alternativní, nebo chcete-li přírodní medicíny. Moderně se tomu říká NATUROPATIE. Ve skutečnosti to není nic nového. Naturopatii založil v r.1936 Harry Benjamin v USA, který definoval v knize „Průvodce přírodní léčbou pro každého“ její základní principy.
Ten další rozměr je informační. Vycházím z principu, že všechno má své zákonitosti a stejně jako kdysi babky kořenářky věděly přesně, jaká bylina pomáhá kterému lidskému orgánu či odstraňovat nějakou zdravotní potíž, tak i dnes je potřeba umět se orientovat v široké nabídce přírodních produktů pro podporu zdraví či tělesné kondice. Máme tu dnes nepřeberné množství vitamínů a jiných přírodních preparátů na to či ono, avšak málokdo se v tom vyzná. Přirozeně si pak klademe otázky typu "Bude to vůbec fungovat?" nebo "Nejsou to vyhozené peníze?". S tou druhou otázkou si dnes lidi moc starosti nedělají pokud jde o levné výrobky. To platí vlastně i o chemických přípravcích!

V každém případě platí, že informaci mohu získat výhradně od odborníka. Tedy dříve to byly zmíněné kořenářky či bylinkářky, dnes naturopati.
Mé doporučení tedy směřuje k tomu, aby si lidé zjistili nejprve informace jak který přírodní medikament může ovlivnit jejich potřebu (a to jak pozitivně tak negativně), aby jednak skutečně nevyhazovali peníze okny a jednak aby jejich zdraví nedošlo úhony. Často se také bude jednat o zvážení kontraindikace při užití více preparátů, a to jak těch přírodních navzájem tak třeba i s léky, předepsanými od lékaře. 
A přesto, že je tady řada rizik, o nichž píši, vyplatí se této oblasti se věnovat, obzvláště u odborníka, který umí stanovit doporučení na základě podrobné diagnostiky. A v neposlední řadě by ta diagnostika (vyšetření) měla zahrnovat psychosomatickou analýzu. V takovém případě je alternativní medicína přínosem a v řadě případů i jedinou účinnou pomocí.

Miroslav Matucha
Zlaté Zdraví
Poradna pro podporu zdraví
Pardubice - Chrudim
Tel.: +420 778725546

1 komentář:

  1. Já jsem docela dost nedávno také objevila ten úžasný potenciál bylinek a hrozně si to užívám... Je hrozně moc fajn totiž využívat na bolesti něco, co nemá chemický základ... Třeba tyto bylinné kúry jsou naprostá bomba a už nehodlám užívat nic jiného. Tak se mějte krásně a zkoušejte nově věci... Život je moc krátký na zkoušení starého a zaručeného :)

    OdpovědětVymazat